Against the Current

Mostră de înţelepciune:

„Trio-ul o arde cât se poate de previzibil, în deplin acord cu rețetele standard din muzica pop actuală. Despre care cred că sună cât se poate de OK, indiferent de ce spun tot soiul de bășinoși nostalgici. Ca să fac o comparație, în opinia mea, pop-ul milenial înseamnă un mare progres față de bubblegum-ul șaptezecist, de tipul Partridge Family sau Bay City Rollers.”   


Locul de origine:

  • Poughkeepsie, New York, SUA

Perioada de activitate:

  • 2011-prezent

Încadrare stilistică:


Colţul criticului de artă:

Nu te lăsa indus în eroare de denumire. Against the Current nu se împotrivește în niciun fel curentului. Dimpotrivă, reprezintă o biată particulă angrenată în vasta lui alcătuire. Pop milenial de cea mai mainstream speță.

Tânărul trio new yorkez s-a născut și a crescut în lumea vlogging-ului, un fenomen major din cultura tinerilor, ce a subsumat inevitabil și muzica pop. Ca să-ți dai seama cât de groasă-i treaba, verifică lista asta din Teen Vogue, cu 12 staruri care s-au consacrat ca “youtubers”.

Against the Current s-a format în 2011, pe când membri formației aveau în jur de 15-16 ani. Versiunea inițială era un cvintet, cu drăgalașa de Chrissy Costanza pe post de solistă.

După vreo trei ani de cântări, fătuca a rămas cu doar doi acompaniatori: Dan Gow – ghitară și Will Ferri – tobe. Pentru turnee & stuff, line up-ul e completat de diverși colaboratori.

Cei de la Against the Current au început prin a-și face un nume pe piața cover-urilor de youtube, una care adună jde milioane de vizualizări, bunelule care habar n-ai de trend-uri. Din ce se vede, babacii au băgat ceva bani în curul lor, fiindcă filmările din perioada “DIY” a formației arată cât se poate de bine.

Fata și baieții abordau un repertoriu de megahit-uri recente, gen Taylor Swift, Justin Bieber, Adele sau Wiz Khalifa feat. Charlie Puth, adaptate specificului de “rock band”. Treptat, au început să scoată la iveală și propriile creații, mânați de ambiția penetrării în showbizul convențional.

Cel dintâi single, Thinking, datează din 2012. Au urmat două EP-uri, Infinity (2014) și Gravity (2015). Toate ăstea au fost release-uri independente, dar au consolidat din plin fanbase-ul trupei, răspândit deja în mai multe colțuri ale lumii.

N-a mai trecut mult și Against the Current s-a pomenit cu contract la Fueled by Ramen, casă de discuri unde s-au făcut colegi cu Panic! at the Disco, Paramore sau Twenty One Pilots. Albumul de debut, In Our Bones, a apărut în primăvara lui 2016, consființind primul cincinal din cariera formației.

Impactul în State n-a fost prea strălucit (no. 181 la Billboard), însă In Our Bones a performat mult mai bine “abroad”. Ca de exemplu în UK, unde a izbutit să prindă Top 30. Materialul a beneficiat de ditamai turneul de promovare, întins pe aproape toate continentele.

În primă instanță, Against the Current se revendicau ca bravi continuatori ai pop-rock-ului milenial, propagat pe filiera Avril Lavigne-Paramore. Treptat, formația a absorbit tot mai multe elemente din mainstream-ul electropop. Drept consecință, sound-ul In Our Bones se prezintă ca o încrucișare între cele două tendințe.

Trio-ul o arde cât se poate de previzibil, în deplin acord cu rețetele standard din muzica pop actuală. Despre care cred că sună cât se poate de OK, indiferent de ce spun tot soiul de bășinoși nostalgici. Ca să fac o comparație, în opinia mea, pop-ul milenial înseamnă un mare progres față de bubblegum-ul șaptezecist, de tipul Partridge Family sau Bay City Rollers.

Bineînțeles, Against the Current nu iscă vreo revoluție nici pe partea lirică. Chrissy ne cântă despre preocupări adolescentine, familiare și generațiilor pre-mileniale: dragostea, prietenia, distracția și luatul lumii în cap (“All we know is go, go, go” – profundă rău asta). Poate Wasteland să fie ceva mai “edgy”, referindu-se, cel puțin în aparență, la ispitele drogangelii. Melodia-i cam slăbuță însă.

În mod firesc, Chrissy focalizează masiv atenția cu prilejul oricărei apariții Against the Current. Fata are ceva talent, iar faptul că e o fashionistă micuță și zvăpăiată constituie un avantaj major. Să vedem dacă va izbuti să iasă din plutonul aspirantelor la superstardom-ul pop, unde se tot zbate de niște ani.

În 2017, Against the Current a intepretat Legends Never Die, imnul noi ediții a campionatului mondial de League of Legends. Legends Never Die este genul de șușanea festivistă, dar reprezintă fără îndoială o mare lovitură pentru marketingul trupei.

Se zice că în 2018 ar urma să apară un nou album. Deocamdată suntem în august și s-au ivit doar două single-uri: Almost Forgot și Strangers Again.

Componenta electropop a preluat definitiv controlul, Against the Current ca “guitar band” devenind o sintagmă de domeniul trecutului. Un lucru firesc. Pentru omuleții ăștia e vital să țină pasul cu timpurile.

Mi se pare clar că al doilea album va fi decisiv pentru soarta formației. Dacă nu va plusa considerabil în raport cu In Our Bones, trio-ul are toate șansele să cadă în derizoriu într-un viitor teribil de apropiat.

Update 1:

Al doilea album, Past Lives, a venit în septembrie 2018, la ceva mai mult de o lună după ce am publicat articolul. Cu toată reorientarea stilistică, Past Lives nu prea a plusat față de predecesorul său. Ba dimpotrivă, în UK s-a situat mult mai prost, pe locul 86, în timp ce pe teren propriu n-a pupat nicio intrare în clasament.

Altfel, Against the Current practică același pop milenial, frumușel, curățel și puternic ancorat în convenții. Digitalismele au împins bătrânele chitări în subtext, fapt prevestit de la primele extrase pe single. Se simt și unele influențe de R&B, ba la unele melodii trioul flirtează cu sonorități UK-ish de deep house.

Sentimentul ăla de déjà vu rămâne însă foarte pregnant pe fiecare dintre melodiile Against the Current. Probabil ăsta e principalul motiv care ține trupa departe de înălțimile chart-urilor.

Update 2:

În toamna lui 2020, Against the Current a lansat That Won’t Save Us, primul dintre cele trei single-uri care au prefațat EP-ul Fever. Acesta a ieșit în cele din urmă în vara lui 2021 și a marcat revenirea formației la pop-rock-ul energic derivat din Paramore.

Micuții se țin și ei de trend, fiindcă s-a cam dus cu electropop-ul și avem acum un revival pop-punk, via Machine Gun Kelly, Halsey, Olivia Rodrigo, Yungblud și TikTok. Ca de obicei, Against the Current fac melodii agreabile, dar le lipsește acea sclipire care să-i scoată din rutina formulelor prefabricate.


Referințe bibliografice:

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.