Al B. Sure!

Mostră de înţelepciune:

„Melodiile sale romantice, glasul în falsetto și look-ul aparte, cu monosprânceană, au făcut din Al B. Sure! un idol al adolescentelor.

Continuator direct al tradiției crooner-ilor R&B, cântărețul se poziționa în antiteză cu băieții duri ai hip-hopului, care acaparau tot mai mult scena muzicii africano-americane.”


Naştere:

  • Albert Joseph Brown III, 4 iunie 1968, Boston, Massachusetts, SUA

Încadrare stilistică:


Colţul criticului de artă:

Al B. Sure! a fost unul dintre cele mai mari staruri R&B de la răscrucea anilor ‘80-’90, cu câteva milioane de discuri vândute și opt single-uri de Top 5 în chart-ul de specialitate de la Billboard (dintre care cinci au fost no. 1). 

La vremea respectivă era pe val așa numitul new jack swing, o variantă digitalizată a R&B-ului, influențată de hip-hop și de cele mai recente evoluții din domeniul tehnologiei. Am discutat deja despre subiectul ăsta în articolul despre After 7.

Împreună cu Bobby Brown și Keith Sweat, Al B. Sure! alcătuia triada vedetelor solo ale new jack swing-ului. New York Times spunea despre el la vremea respectivă că este probabil cel conservator și mai sofisticat muzical dintre cei trei.

Melodiile sale romantice, glasul în falsetto și look-ul aparte, cu monosprânceană, au făcut din Al B. Sure! un idol al adolescentelor.

Continuator direct al tradiției crooner-ilor R&B, cântărețul se poziționa în antiteză cu băieții duri ai hip-hopului, care acaparau tot mai mult scena muzicii africano-americane.

Perioada de glorie a supranumitului Al B. Sure! a fost însă destul de scurtă. Cei cinci ani de dominație în chart-urile R&B au reprezentat mai degrabă rezultatul inerției declanșate de In Effect Mode, fulminantul său album de debut, din 1988.

Pe flăcău îl cheamă de fapt Albert Joseph Brown III. S-a născut în Boston, în 1968, dar a crescut în Mount Vernon, New York.

Bineînțeles, a învățat să cânte la biserică, dar cum se întâmplă de obicei, muzica profană l-a atras mult mai mult. Era încă un puțoi când s-a apucat să scrie cântece împreună cu vărul Kyle West, care a rămas partenerul său de creație până la maturitate.

La un moment dat, micuțul Al B. visa să devină noul LL Cool J, dar până la urmă a lăsat ambițiile de rapper și s-a făcut cântăreț.

Al era foarte talentat și la fotbal american, fiind vedetă în echipa liceului din Mount Vernon. Acest lucru i-a adus o școlarizare la Universitatea din Iowa, numai că băiatul a decis să lase baltă fotbalul și facultatea și să urmeze o carieră de muzicant.

Junele artist a adoptat atunci amuzantul cognomen Al B. Sure!, care iată, l-a propulsat mai rapid în enciclopedie. Bine, unii îl listează la S, dar am ținut cont că nickname-ul are un înțeles de sine stătător și l-am băgat pe hăndrălău (mult) mai în față.

Debutul său în industrie s-a petrecut în 1987, când a băgat niște “backing vocals” diafane pe Living Large, primul album al concitadinilor Heavy D & the Boyz

În același an, Al B. Sure! a câștigat un concurs de talente patronat de concernul Sony. Șeful juriului era atotputernicul Quincy Jones, care l-a luat de atunci pe junele Al B. sub aripa lui protectoare.

Cântărețul a semnat astfel un contract cu Warner și s-a pus să lucreze pentru albumul de debut, ajutat intens de Kyle West, pe partea de “songwriting” și la butoane. 

In Effect Mode a ieșit în primăvara lui 1988, prefațat de excelentul single Nite and Day. Ritmurile provocatoare și timbrul suav al lui Al B. fac din Nite and Day una dintre cele recognoscibile creații new jack swing.

Piesa s-a bucurat de mare succes la secțiunea R&B de la Billboard, unde a fost no. 1 timp de trei săptămâni. De asemenea, Nite and Day a izbutit să urce până pe poziția a șaptea în Billboard Hot 100.

La rândul lui, In Effect Mode a rupt în bucăți topul R&B, ocupând locul întâi șapte săptămâni la rând.

Impactul la publicul general a fost totuși ceva mai palid, după cum reiese din clasarea pe poziția no. 20 din Billboard 200. Cifra vânzărilor rămâne însă impresionantă: peste 3 milioane de copii.

Al doilea single, Off on Your Own (Girl), a ajuns și el no. 1 R&B, iar succesorul Rescue Me s-a mișcat iarăși foarte bine, pentru că nici locul 3 nu-i de lepădat. 

Ambele cântece merg pe combinația de dinamism și senzualitate întâlnită și la Nite and Day, dar au fiecare trăsăturile lor distincte. 

Albumul se ține bine și dacă intri în “deep cuts”. Îmi place mai ales balada Oooh This Love Is So, unde Al B. Sure! aduce un pic cu Prince. 

If I’m Not Your Lover este o altă bucată dansantă de bună calitate. Piesa a fost remixată un an mai târziu, cu ceva adăugiri ale MC-ului britanic Slick Rick. Versiunea respectivă s-a aflat la un pas să-l pricopsească pe Al B. cu încă un “number one” R&B. 

Aproape toate piesele de pe In Effect Mode sunt simpatice, inclusiv varianta spaniolă la Nite and Day. Doar coverul după Killing Me Softly îmi pare un pic cam tras de păr.

Concerte lui Al B. Sure! din epocă erau o adevărată nebunie, cu țipete și leșinuri, cum am văzut și la noi mai târziu puțin la Michael Jackson. 

În toamna lui 1988, în plină expansiune a fenomenului new jack swing, șmecherii din showbiz au organizat un super-turneu nord-american cu New Edition, Bobby Brown și Al B. Sure!. O formulă letală, ce mai…

A venit apoi sezonul premiilor muzicale, cu rezultate excelente pentru noul superstar. Băiatul a fost desemnat Best New R&B Artist la American Music Awards și Best New Artist la Soul Train Music Awards.

Nite and Day s-a aflat pe lista nominalizărilor Grammy pentru Best Male R&B Vocal Performance, dar a pierdut în fața lui Terence Trent D’Arby, cu Introducing the Hardline…

Protectorul Quincy Jones l-a poftit pe Al B. să cânte pe The Secret Garden (Sweet Seduction Suite), ultimul track de pe albumul său Back on the Block (1989).

Cu acel prilej, amicul nostru a făcut parte dintr-un cvartet vocal de senzație, alături de Barry White, James Ingram și El DeBargeThe Secret Garden a devenit firește un mare hit, clasat pe locul 1 în topul R&B și pe 31 în Billboard Hot 100.

O altă colaborare de prestigiu a lui Al B. a fost cea cu legendarul tiz Al Green, pe care l-a îngânat în “background” pe melodia As Long As We’re Together, din 1989.

Anul următor a apărut al doilea „full length” Al B. Sure!, Private Times… and the Whole 9.

Vânzările n-au mai bubuit, ca la In Effect Mode, dar Private Times… a evoluat relativ OK în clasamente, ocupând pozițiile no. 4 în topul R&B și no. 20 în Billboard 200. 

Discul a fost certificat cu aur, ceea ce înseamnă că a trecut de 500.000 de exemplare înhățate contracost de publicul ascultător. O cădere cam bruscă totuși, față de cele 3 milioane vândute cu albumul precedent.

Primul extras, explozivul Misunderstanding, l-a adus pentru a patra oară pe Al B. în fruntea clasamentului R&B pentru discuri-single. 

Însă Private Times… and the Whole 9 începe cu o serie de șase cântece lente. Abia piesa de titlu inaugurează porțiunea dansantă, care ține până aproape de finalul albumului. 

Foarte ciudată opțiunea asta de a o ține numai în “slow jams” în prima parte, mai ales că melodiile se cam afundă în stereotipie. Și dintre bucățile ritmate e greu de remarcat ceva, în afară de Misunderstanding.

Totuși, coverul după Hotel California, care deschide Private Times…, sună cât se poate de interesant, orice ar comenta rochiștii bătrâni și căpcăuni. 

Mai încolo, Al B. Sure! face un duet înțesat de jurăminte de amor cu madame Diana Ross. Denumită No Matter What You Do, balada celor doi, s-a situat pe locul 4 în chart-ul R&B.

În vremea apariției Private Times…, Al B. Sure! și-a făcut debutul actoricesc într-un episod din The Fresh Price of Bel Air, intitulat Someday Your Prince Will Be in Effect.

Aflat încă în plină glorie, Al B. Sure! și-a încercat mâna și ca producător și “songwriter” pentru alți artiști. Flăcăul a lucrat pentru albumele de debut ale lui Jodeci și Tevin Campbell. Ambele au făcut furori în chart-urile anului 1991.

În toamna lui 1992, Al B. Sure! s-a întors cu al treilea album, intitulat Sexy Versus.

Acesta a intrat bine în clasamente, pe locul 2 în Top R&B/Hip-Hop Albums și pe 41 în Billboard 200, numai că dup-aia s-a prăbușit rapid, fapt ce indica declinul popularității solistului.

Sexy Versus începe cu Right Now, un “slow jam” de calitate superioară, devenit al cincilea no. 1 R&B din cariera lui Al B. Sure!. 

Restul materialul este însă dezamăgitor. La fel ca Private Times… and the Whole 9, Sexy Versus începe cu un șir de melodii lente, patru la număr de data asta. Însă după deschiderea inspirată cu Right Now, lucrurile încep să lâncezească grav.

Solistul intră apoi într-un un “party mood”, care-l ține pe toată secțiunea mediană a albumului. Doar că din păcate cântecele nu-s prea strălucite. Nici măcar intervențiile unor MCs ca Rakim, Slick Rick, Grand Puba sau Chubb Rock, nu salvează mare lucru.

După asta, Al B. se întoarce la treaba lui din dormitor, de unde iese abia la final, cu un număr mediocru de hip-hop.

Solistul s-a mai menținut în radar pentru o vreme. În 1993, glasul lui delicat s-a auzit alături de cel al lui David Bowie, pe single-ul acestuia Black Tie White Noise. 

Un an mai târziu, Al B. Sure! a interpretat I’m Still in Love With You, un cover după idolul său Al Green, inclus pe soundtrack-ul filmului Above the Rim.

În perioada 1994-1996, băiatul a scris și a produs pentru Usher, Johnny Gill, Tony Thompson și alți câțiva mai mărunți, după care a dispărut total din scenă.

New jack swing-ul devenise între timp perimat, la fel și un star ca Al B. Sure!, deși la jumătatea anilor ‘90 era încă un “twentysomething”. Venise însă vremea lui R. Kelly, Usher sau Ginuwine și nu mai era loc și pentru el.

Flăcăul a reapărut la un moment dat în circuitul închis al concertelor din cazinouri sau de pe vasele de croazieră, un cimitir de elefanți pentru vedetele pop.

Al B. Sure! a avut parte de o a doua carieră ca DJ de radio. Debutul său în această ipostază s-a produs în 2002, la un post din San Francisco. Patru ani mai târziu a inaugurat emisiunea The Secret Garden, transmisă în rețeaua ABC Networks. 

Programul cuprindea selecții de “slow jams” clasice sau recente, asortate cu interviuri ale unor celebrități. Mai nou, în 2019, Al B. a început să găzduiască o altă emisiune, numită Love and R&B.  

Aproape un deceniu și jumătate, cântărețul a ocolit studiourile de înregistrări, făcând o excepție doar pentru amicul K-Ci (de la Jodeci), pe care l-a ajutat cu o piesă pentru primul lui album solo, din 2006.

Adevăratul “come-back” avea să se petreacă abia în 2009, când Al B. Sure! a realizat Honey, I’m Home, al patrulea “full length” al vieții, scos de label-ul Hidden Beach.

Albumul este alcătuit doar din “slow jams”, dar sună cât se poate de decent. Se pare că Al B. n-a fost așa de disperat să se alinieze noilor tendințe din muzica R&B, iar acest lucru i-a prins bine într-un final.

Vocea era cam la fel ca-n vremurile de glorie, însă n-ar trebui să ne mirăm, pentru că omul avea doar 40 de ani când a tras Honey, I’m Home. 

Marea majoritate a pieselor sunt creații originale, realizate împreună cu vărul Kyle West. Pe lângă acestea, Al B. Sure! a făcut și două coveruri, după Michael Jackson (Lady in My Life) și Sting (Fragile).

Honey, I’m Home a avut parte de o primire călduroasă din partea fanilor, care l-au adus pe locul 16 în Top R&B/Hip-Hop Albums și pe 85 în Billboard 200.

În 2010, Al B. Sure! a apărut în The Ultimate Merger, o porcărie de “dating show”, produs de imbecilul de Trump, pe canalul TV One.

De la Honey, I’m Home încoace, cântărețul n-a mai înregistrat nimic nou, făcându-se remarcat mai mult în sfera mondenităților pentru publicul de vârstă mijlocie. 

A ieșit la iveală că Al B. Sure are în total trei fii. Fiecare a fost conceput cu altă femeie, în scurtul interval de timp 1986-1991. 

Cel mai mare își zice Lil’ B. Sure și cântă și el R&B, fără realizări notabile. Al doilea, Devin, este rapper “wannabe”, sub alias-ul Devin Loud.

Mult mai cunoscut a devenit mezinul Quincy Brown, născut din relația cu regretata Kim Porter (1971-2018). 

Quincy s-a consacrat mai ales datorită rolurilor din filmul Brotherly Love (2015) și din serialul Star (2018-2019). Puștiul a făcut și ceva muzică, fără să trezească prea mult interes. 

Ca fapt divers, Quincy n-a avut prea mult de-a face cu babacul Al B., fiind crescut de tatăl adoptiv, celebrul Puff Daddy, care a fost combinat mulți ani cu maică-sa.

Revenind la Al B. Sure!, în toamna lui 2020, cântărețul a dezvăluit că are probleme nasoale de sănătate. Doctorii i-ar fi zis că i-au mai rămas 4 sau 6 luni de trăit, dar evoluția sa a fost favorabilă în cele din urmă. În orice caz, cam tristă soarta eternului seducător.

Update:

În iulie 2022, cântărețul era în studio, lucra optimist la un nou album, până când i s-a făcut brusc rău și a căzut în comă. Și-a revenit abia după două luni de tratament. 

Comunicatele menționează că ar suferi “multiple illnesses”, între care și insuficiență renală. De asemenea, omul a beneficiat de un transplant de ficat.

Cel puțin pe social media pare acum pe calea cea dreaptă. Și-a reluat emisiunea de radio și a înființat o organizație, numită Health Equity in Transplantation Coalition (sunt arhicunoscute problemele din sistemul de sănătate nord-american, deci merită 100 de puncte pentru asta!).


Referinţe bibliografice:

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.