Agathodaimon

Mostră de înţelepciune:

„Blacken the Angel intercalează black metal-ul crâncen, de extracție norvegiană, cu faze melodice, ambianțe gotice și tușe simfonice, ultimele izvorâte direct din cel mai penibil sunet de clape din istoria fonică a Universului. Agathodaimon izbutește să fie o variantă mai stupidă și mai caraghioasă a ceva stupid și caraghios per se, black metal-ul pentru mase inventat de Cradle of Filth și Dimmu Borgir.”


Locul de origine:

  • Mainz, Rheinland-Pfalz, Germania

Perioade de activitate:

  • 1995-2014
  • 2020-prezent

Încadrare stilistică:


Colţul criticului de artă:

La sfârșitul secolului trecut, Agathodaimon a încercat să seducă poporul cu o versiune pervertită de black metal, după exemplele unor confrați precum Cradle of Filth și Dimmu Bogir. Nu a reușit, cel puțin nu la nivelul precursorilor menționați.

Chiar dacă a scos patru albume la Nuclear Blast, Agathodaimon a rămas toată viața în al doilea eșalon al scenei eurometal. Se poate lăuda că este cea mai populară formație germană de black metal, însă trebuie ținut cont că black metal-ul nu e tocmai o specialitate nemțească.

Trupa a fost fondată în 1995, la Mainz, de chitaristul Sathonys și bateristul Matze, care au recrutat apoi încă trei tolomaci. Componența Agathodaimon a suferit schimbări masive de-a lungul timpului, astfel că în varianta finală se mai afla un singur membru original, amicul Sathonys.

Primul solist din istoria formației a fost Vlad Dracul (Andrei Rusu pe numele real), un emigrant român, pasionat de marii poeți ai neamului. Datorită lui, repertoriul Agathodaimon cuprinde cântece pe versuri de Eminescu, Minulescu sau Bacovia (în original sau traduse în engleză). Acestora li se adaugă o serie de creații cu texte românești ale domnului Dracul, inteligibile mai ales cu ajutorul booklet-ului.

Firește, Agathodaimon a uns pe suflet mulți metaliști mucoși din România. Nu-mi dau seama însă cât le-a folosit nemților fanbase-ul dobândit aici. Cert e că au ajuns la un moment dat să cânte și pe la Bacău sau Satu Mare, pășind pe urmele unor clasici ca Boney M. și Jennifer Rush.

Înainte de înregistrarea albumului de debut, Blacken the Angel (1998), Dracul a venit în țara de origine să-și viziteze neamurile și n-a mai primit viză pentru întoarcerea în Germania. Tovarășii agathodaimoni i-au găsit un înlocuitor, pe supranumitul Akaias, care a tras toate creațiile fostului transfug. S-a chinuit inclusiv cu două bucăți în limba română, dar nu știu să-ți zic cum s-a descurcat, că le-a intonat pe stilul black.

Blacken the Angel intercalează black metal-ul crâncen, de extracție norvegiană, cu faze melodice, ambianțe gotice și tușe simfonice, ultimele izvorâte direct din cel mai penibil sunet de clape din istoria fonică a Universului. Agathodaimon izbutește să fie o variantă mai stupidă și mai caraghioasă a ceva stupid și caraghios per se, black metal-ul pentru mase inventat de Cradle of Filth și Dimmu Borgir.

La jumătatea albumului te izbește un intermezzo pseudo-simfonic de toată jena, atribuit unui invitat al trupei, zis Miron Panaitescu. De remarcat că acest Miron Panaitescu este mult mai cunoscut în calitate de escroc, fiind amestecat mai recent și în celebrul scandal Hexi Pharma. E clar că se pricepe mult mai bine la șmenuri decât la muzică.

Al doilea album Agathodaimon, Higher Art of Rebellion (1999), a fost tras într-un studio din București, pentru ca trupa să poată beneficia și de aportul lui Vlad Dracul. Akaias grohăie și el în alternanță cu omologul său român. Departamentul vocal este completat de un glas curat ca lacrima, ce-i aparține ilustrului nostru compatriot Dan Byron.

Alături de sound-ul sensibil mai prost, incantațiile lui Byron reprezintă cea mai importantă diferență față de discul precedent. Constatăm că timbrul talentatului solist căpătase deja acuratețea cunoscută, doar că e cam dificil să interpretezi onorabil o muzică atât de proastă.

Melodia Body of Clay, cu Byron ca solist, deschide seria baladelor Agathodaimon, continuată cu încăpățânare de la album la album. Sunt tentat să reconsider toate “cântecele de brichetă” cu Scorpions, Bon Jovi, Poison et al.

După episodul Higher Art…, Vlad Dracul a cam ieșit din schemă ca performer, dar a rămas colaborator de nădejde al trupei pe partea de songwriting. Cel dintâi material din epoca post-Dracul este Chapter III, apărut la Nuclear Blast în 2001.

Chapter III aduce o tendință gotică mai pronunțată și ceva mai multe pasaje de voce “clean”. Majoritatea sunt datorate lui Sathonys, care și-a descoperit vocația de Ville Valo în mizerie odată cu acest al treilea album Agathodaimon.

A urmat Serpent’s Embrace (2004), material ce amplifică înclinațiile “blackened goth” ale predecesorului. Însă nu amplifică și calitatea muzicii Agathodaimon, împotmolită pe veci în mlaștina formalismului.

Sathonys era părăsit rând pe rând de vechii lui tovarăși, culminând cu Akaias (în 2007) și co-fondatorul Matze (în 2008). Tolomacul nu s-a lăsat și a pus picioare un nou line-up, ca să-și ducă mai departe fantasmele metaliste.

Între timp, Agathodaimon a încheiat socotelile cu Nuclear Blast și a trecut la Massacre Records. Acolo a scos încă două albume, Phoenix (2009) și In Darkness (2013), perimate chiar și la standardele ridicole ale eurometal-ului.

În sfârșit, în 2014, a venit și vestea desființării Agathodaimon. Asta trebuia să se întâmple cu cel puțin un deceniu în urmă. Pe bune acum! Mai există oameni care ascultă așa ceva în zilele noastre?

Update:

Agathodaimon și-a anunțat reunirea la începutul lui 2020, cu Sathonys, Ashtrael (zbierătorul epocii 2008-2014) și trei pițiflenderi noi. Formația avea programate apariții pe la diverse fest-uri metaliste, dar toate planurile au fost date peste cap de pandemia de coronavirus.


Referințe bibliografice:

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.