Agent Steel

Mostră de înţelepciune:

„Trilurile de mare altitudine ale cântătorului John Cyriis joacă rolul bomboanei pe coliva Agent Steel. Poți să-ți imaginezi un punct în înaltul cerului, în care se ciocnesc toate acutele lui Dio, Halford, Dickinson și Tate? Fix acolo îl întâlnești pe amicul Cyriis, dacă îndrăznești să-l urmezi în fulminanta lui ascensiune spre apogeul corzilor vocale.”  


Locul de origine:

  • Los Angeles, California, SUA

Perioade de activitate:

  • 1984-1988
  • 1998-2011
  • 2018-prezent

Încadrare stilistică:


Colţul criticului de artă:

Genul de metaliști care confundă muzica cu sportul. Cei de la Agent Steel au fost parte a scenei speed/thrash californiene din anii ‘80, fără să atingă celebritatea compatrioților Metallica, Slayer sau Megadeth. Au avut totuși momentele lor de glorie, cu două albume scoase la Combat Records și turnee intense prin Europa.

Că-ți place sau nu cum sună, Agent Steel are un stil distinct față de marea masă a metaliștilor-viteziști. Formația s-a plasat undeva în zona de mijloc dintre sound-ul Judas Priest/Iron Maiden și thrash-ul ce tocmai înflorea în epocă.

Când spui “mijloc” te gândești la moderație, dar noi vorbim despre metal aici, adică despre exces în dimensiunea lui cea mai paroxistică. Agent Steel a colectat tot ce-i mai bombastic, mai pompos și mai caricatural în cele două stiluri strâns înrudite.

Au renunțat la singura chestie mișto, maniera de atac directă, împrumutată de thrasheri din hardcore punk. În rest tehnică, viteză, virtuozitate până-ți vomiți mațele. Sau dai în orgasme, dacă ești un metalist perimat de rit “eighties”.

Trilurile de mare altitudine ale cântătorului John Cyriis joacă rolul bomboanei pe coliva Agent Steel. Poți să-ți imaginezi un punct în înaltul cerului, în care se ciocnesc toate acutele lui Dio, Halford, Dickinson și Tate? Fix acolo îl întâlnești pe amicul Cyriis, dacă îndrăznești să-l urmezi în fulminanta lui ascensiune spre apogeul corzilor vocale.     

Băiatul ăsta, Cyriis, provine de prin Brazilia, fiind născut la São Paulo, conform anumitor surse. Se mai spune și că a absolvit Guitar Institute of Technology, un colegiu din L.A., care scoate metaliști dubioși pe bandă rulantă.

În primii ani ‘80 a avut tot felul de tentative de trupe, una mai efemeră ca alta. La un moment dat, prin 1983, a trecut în fugă și pe la Megadeth, fără să lase niciun fel de urmă.

Într-un final, în 1984, a înființat trupa vieții, Agent Steel, împreună cu un tovarăș baterist, pe nume Chuck Profus. Cum n-aveau de gând să facă un duo voce-percuție, au cooptat doi chitariști și un basist, ca să împlinească structura de cvintet, după tipicul NWOBHM.  

După un prim val de schimbări de componență s-a ajuns la un line-up cu Cyriis, Profus, Juan Garcia (g), Kurt Colfelt (g) și George Robb (b). Agent Steel a semnat apoi cu Combat Records, unde a debutat cu LP-ul Skeptics Apocalypse (1985).

Un delir fără margini, Skeptics Apocalypse a avut propria lui contribuție la propulsarea muzicii metalice spre noi nivele de ridicol și absurditate. Agent Steel aborda o tematică SF, mai puțin obișnuită în zona asta stilistică. Cyriis susținea nici mai mult, nici mai puțin că are contacte cu extratereștrii. Ocazional o ardea și pe teme mitologice, ca de exemplu la Bleed for Godz, un cântec inspirat de ceva ritualuri mayașe.

Piesa de rezistență a albumului și a întregului repertoriu al trupei se cheamă Agents of Steel. Are un refren d-ăla clasic, numai bun de răcnit ritualic alături de frații tăi metaliști: “Masters of Metal/Agents of Steel”. And so on… Cred că știi deja cum sună, fără să fi ascultat “capodopera”.

După lansarea Skeptics Apocalypse, Colfelt a fost înlocuit de Bernie Versailles. Noul chitarist s-a făcut auzit pentru prima dată pe EP-ul Mad Locust Rising, lansat la începutul lui 1986. Imediat după apariția Mad Locust Rising s-a petrecut încă o schimbare de componență, de data asta la bass, noul sosit numindu-se Michael Zaputil.

Câteva luni mai târziu, în primăvară, Agent Steel participa alături de Anthrax și Overkill la un mare turneu european, păstorit de revista Metal Hammer. Filmările de atunci cu cele trei trupe pot fi vizionate pe Metal Hammer Roadshow 1, o casetă VHS aflată la mare preț printre colecționarii de metale vechi și grele.

În perioada respectivă, tolomacii de la Agent Steel au ajuns la un pas să-i urmeze pe Megadeth de la Combat la Capitol Records. Tranzacția nu s-a îndeplinit până la urmă. Probabil că ălora de la Capitol li s-au părut cam dubioase poveștile cu extratereștri ale lui Cyriis.

Al doilea album Agent Steel, Unstoppable Force (1987), a apărut tot la Combat Records, bucurându-se de o primire cât se poate de favorabilă în lumea metaliștilor. Unstoppable Force se vrea oleacă mai variat decât Skeptics Apocalypse, cu toate că vitezomania rămâne în prim-plan.

Se disting însă și niște tempouri mai moderate în cuprinsul albumului, ba chiar și vreo două balade de-ți dau lacrimile. De râs, bineînțeles.

La scurt timp după apariția Unstoppable Force, formația a fost lovită de un delir fără precedent al schimbărilor de componență, ce a afectat masiv departamentul de chitări & bass. Între instrumentiștii care s-au perindat prin Agent Steel la vremea respectivă s-a aflat și chitaristul James Murphy, viitor superstar al scenei death metal.

Murphy a făcut parte formula care a plecat în turneul european din vara lui 1987, împreună cu Nuclear Assault. Concertul susținut atunci în Londra, la Hammersmith Apollo, a fost imortalizat pe Mad Lost Rising, o nouă casetă VHS, publicată doi ani mai târziu.

În toiul nebuniei, Combat Records a renunțat la contractul cu Agent Steel. S-a bârfit că băieții de la casa de discuri s-ar fi supărat pentru că l-au prins pe Cyriis în timp ce babardea un roadie. Dacă babardeala era cu consimțământ, ăia de la Combat intră la categoria homofobi mizerabili.

A urmat un episod firesc în viața oricărei trupe, desființarea, întâmplată în iunie 1988. Vreme de un deceniu nu s-a mai auzit nimic notabil despre Cyriis sau alți foști membri Agent Steel, așa că nu știu cine dracu’ mai aștepta vreo reuniune.

Totuși, aceasta s-a petrecut în 1998, în componența de pe Unstoppable Force, minus John Cyriis. O decizie stranie, pentru că vocea lui stridentă definea identitatea formației.

Postul de cântător a revenit unui alt tolomac, Bruce Hall, care se lupta din greu să calchieze stilul abominabil al predecesorului. Zaputil s-a retras în mai puțin de un an, iar Profus s-a lăsat păgubaș ceva mai târziu, în 2002. Perechea Garcia-Versailles a ținut morțiș să meargă înainte cu diverși noi membri, deși s-au trezit chemați în instanță de amicul Cyriis.

Noua versiune Agent Steel s-a apucat să trântească și vreo trei albume, complet ridicole și inutile: Omega Conspiracy (1999), Order of the Illuminati (2002) și Alienigma (2007). Acestora li s-a adăugat și un DVD, filmat la ediția din 2004 a Dynamo Open Air.

În 2010 s-a întâmplat minunea îndelung așteptată de adevărații fani Agent Steel. Cyriis s-a împăcat cu Garcia & Versailles și s-a realăturat trupei după mai bine 20 de ani. A fost însă o revenire cu năbădăi, o joacă de-a uite Cyriis, nu e Cyriis, ce a rănit grav prestigiul formației.

Șandramaua s-a dărâmat după circa un an. Cyriis a ieșit definitiv din schemă, iar Garcia și Versailles și-au continuat activitatea sub o nouă titulatură, Masters of Metal.

Mulțumită celor două albume din anii ‘80, cei de la Agent Steel și-au câștigat statutul de clasici minori ai curentului speed/thrash. Cvintetul prezintă un mare interes pentru orice fan dornic să sondeze fenomenul, dincolo de creațiile impunătorului “big four”. Pentru restul omenirii însă, nu există nici cel mai mărunt motiv să le acorde vreo atenție lui Cyriis et co.

Update 1:

Spre finalul lui 2018, zănatecul Cyriis a anunțat că reformează Agent Steel. Într-un an și jumătate de la reluarea activității s-au petrecut deja numeroase schimbări de componență, iar album de revenire suferă deja de sindromul Chinese Democracy.

Update 2:

No Other Godz Before Me, noul album Agent Steel, a ieșit în cele din urmă în martie 2021. Deloc surprinzător, noul “line up” multinațional al trupei reiterează canoanele speed’n’thrash optzeciste, cu veteranul Cyriis în frunte, care se strofoacă să zbiere ca-n vremurile sale de glorie.


Referinţe bibliografice:

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.