Agust D

Mostră de înţelepciune:

„Pe mixtape-ul Agust D, artistul dezlănțuie MC-ul cel fioros din el, după ani de zile de captivitate în trupul de idol pop. Micuțul o dă “fast and furious” și strâns pe beat, deși e cam greu să înțelegi ce spune acolo, pentru că o arde în coreeană. Doar așa când și când, mai slobozește câte o frântură de vers în engleză, o cutumă larg răspândită în cultura K-pop.”


Naştere:

  • Min Yoon-gi, 9 martie 1993, Daegu, Coreea de Sud

Încadrare stilistică:


Colţul criticului de artă:

Agust D reprezintă alter egoul mai hardcore al rapper-ului Suga, cunoscut în primul rând ca membru în BTS, cel mai popular grup K-pop din istorie. 

Dacă nu înțelegi la ce mă refer, înseamnă că ești un rochist bătrân/o rochistă bătrână care trăiește de zeci de ani sub o stâncă. Dar eu sunt băiat bun și te introduc puțin în temă.

BTS este un “boy band” sud-corean ce a înregistrat o ascensiune fulminantă în ultimii ani. Între 2018 și 2020, flăcăii au avut patru albume no. 1 la Billboard, depășind un record stabilit de Beatles cu jumătate de secol în urmă.

De asemenea, în vara lui 2019, cei de la BTS au devenit primii artiști non-anglofoni care au ținut un concert “sold out” pe Wembley. 

Succesul fabulos al BTS marchează practic apogeul fenomenului K-pop, după mai bine de un deceniu de când acesta și-a început expansiunea globală.

Am povestit mai pe larg despre industria muzicală sud-coreeană în articolul dedicat fetelor de la After School. Dă-i pe link dacă vrei să știi mai multe, pentru că eu tre’ să intru mai repede în subiectul articolului de față.

Suga (pe numele real Min Yoon-gi) și-a făcut debutul din fragedă adolescență, ca MC hip-hop pe scena underground din Daegu, orașul său natal. Pe vremea aia își zicea Gloss și începuse să îl preocupe intens și partea de producție muzicală.  

Avea doar vreo 19 ani, în 2012, când a obținut un job de producător în cadrul agenției Big Hit Entertainment, stârnind oprobiul tovarășilor săi din underground. Industria K-pop se bazează pe astfel de agenții, care se ocupă de producție, training, management, distribuție și absolut orice alte activități legate de grupurile avute în custodie.

În acea perioadă, cei de la Big Hit lucrau intens la crearea BTS. Grupul a fost construit în jurul tânărului rapper RM, cooptat încă din 2010.

După un îndelung proces de recrutare, în trupă s-au adăugat încă șase membri, între care s-a numărat și junele Suga, deși acesta venise inițial să tragă de butoane.

Într-o primă fază, cei de la BTS o ardeau macho hip-hop, ca niște puțoi cordiți ce erau. Grupul s-a reorientat apoi, adoptând o imagine de băieți sensibili și delicați, ce practicau un stil ceva mai diversificat, cu influențe pop, dance, R&B și trap, altoite pe trunchiul primordial de hip-hop. 

În perioada timpurie, succesul BTS s-a limitat la Asia de est și sud-est. Au trecut niște ani buni, până când grupul a reușit să acapareze efectiv piața globală.

Multi-talentatul Suga a ajuns firește unul dintre marii răsfățați ai armatei de fani BTS. MC-ul a contribuit semnificativ la succesul formației și în ipostazele de songwriter și producător. 

Pe albumele BTS se găsesc și câteva bucăți solo ale lui Suga. Majoritatea sunt un fel de introuri rap cu caracter introspectiv, dar pe lângă acestea există și două cântece propriu-zise.

First Love (2016) merge în aceeași direcție a hip-hop-ului emoțional, în timp ce Trivia: Seesaw (2018), este o melodie veselă, de factură dance-pop.

În 2016, idolul K-pop le-a făcut o surpriză fanilor și a lansat un mixtape hip-hop, intitulat Agust D. Autointitulat de fapt, pentru că acesta a rămas de atunci aliasul artistului pentru escapadele sale în chip de solist rap.

Cică vine de la Suga ortografiat invers, în timp ce restul literelor sunt inițialele de la Daegu Town, tot în ordine inversă, cu t-ul lipit arbitrar de prima particulă a pseudonimului.

Pe mixtape-ul Agust D, artistul dezlănțuie MC-ul cel fioros din el, după ani de zile de captivitate în trupul de idol pop.

Micuțul o dă “fast and furious” și strâns pe beat, deși e cam greu să înțelegi ce spune acolo, pentru că o arde în coreeană. Doar așa, când și când, mai slobozește câte o frântură de vers în engleză, o cutumă larg răspândită în cultura K-pop.

Însă nu-i deloc complicat să rupi bariera de limbă. Pe YouTube găsești clipuri cu mai toate cântecele lui Agust D subtitrate în engleză, o altă practică uzuală în K-pop. 

Așa aflăm că MC-ul zice din greu despre propria sa existență, despre frământările lui sufletești și despre cât de tare a fost el că a reușit să se facă superstar. În general ifose de “rich kid”. 

Altfel, Agust D sună mai interesant decât mulți dintre MC-ii nord-americani codeinizați din noua generație. Producția se încadrează în spiritul epocii, cu influențe proeminente de trap, dar artistul dovedește că este familiarizat pe deplin și cu hip-hop-ul clasic.

Al treilea track, Give It To Me, îmbină beat-urile de trap cu niște rezonanțe din muzica tradițională coreeană, fapt ce-l ajută din greu să se distingă în peisaj. 

Mânia junelui MC se curmă abia la final, unde avem un cântec cât se poate de soft, So Far Away, în duet cu frumoasa de Suran. So Far Away s-ar fi potrivit foarte bine și în cadrul repertoriului BTS.

În anii care au urmat, Suga s-a cățărat pe cele mai înalte culmi ale succesului împreună cu ceilalți tovarăși din BTS. Și-a găsit însă timp și de colaborări cu alți artiști, ca producător, songwriter sau “featured rapper”.

A lucrat cu tinere starlete R&B, ca Suran, Heize sau IU, cu diva nord-americană Halsey (pe albumul Manic, din 2019), dar și cu veterani ai muzicii sud-coreene, precum baladista Lee So-ra și hip-hop-erii Epik High.

Fanii așteptau nerăbdători o continuare pentru Agust D. Aceasta avea să se ivească în mai 2020, sub titlul D-2. 

Fiind disponibilă și pe platformele de streaming, D-2 a intrat imediat în chart-urile internaționale. În US a ajuns pe poziția no. 11, în timp ce în UK a urcat chiar mai sus, pe poziția no. 7. Clasările obținute de D-2 au fost sensibil mai înalte decât ale mixtape-urilor realizate de alți membri membri BTS, precum RM și J-Hope.

Potrivit lui Agust D, D-2 reprezintă “a documentation of myself as a 28-year old”. Cică unele piese ar fi fost create de artist în timp ce se afla în carantină, din cauza pandemiei de COVID-19.

Lansarea mixtape-ului a stârnit ceva controverse, pentru că track-ul What Do You Think? conținea un sample cu vocea lui Jim Jones, liderul celui mai mare cult suicidal din istorie.

Agust D și colaboratorii săi au declarat că nu știau de proveniența respectivului sample, așa că au refăcut piesa fără el.

Talentatul MC a păstrat destul de mult din înverșunarea mixtape-ului de debut, dar a lăsat mai mult spațiu pentru melodie, introducând în program o serie de faze “sing-rap”, în maniera lui Drake. Între acestea se află și Strange, înregistrată cu participarea lui RM, vechiul tovarăș din BTS.

Influențele coreene au revenit în forță odată cu single-ul Daechwita, inspirat masiv de un stil de muzică militărească din patria solistului.

Daechwita a fost înzestrat cu un videoclip măreț, ce împrumută intriga filmului istoric Masquerade. Acțiunea este plasată în secolul al XVII-lea, în vremea dinastiei Joseon.  Videoclipul a strâns 25 milioane de vizualizări în doar 24 de ore de la lansare.

Urmând modelul predecesorului, D-2 se încheie într-o notă sentimentală, cu Agust D avându-l de această dată ca invitat pe Kim Jong-wan, solistul trupei Nell, un fel de Coldplay sud-coreean.

Agust D se află acum sus de tot pe creasta valului și sunt curios cât se va menține acolo. Ar fi interesant de văzut cum va evolua cariera lui, mai ales dacă BTS se va sparge la un moment dat, cum îi șade bine oricărui “boy band”.

Update:

La finele lui 2021, Suga a băgat un duet virtual cu răposatul Juice Wrld, la piesa Girl of My Dreams. Aceasta a fost no. 29 în Billboard Hot 100, no. 3 în US Hot Hip-Hop/R&B și no. 3 în chart-ul național în Noua Zeelandă.

Girl of My Dreams e un pop-trap smiorcăit, într-o notă caracteristică pentru ambii interpreți.


Referinţe bibliografice:

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.