Clay Aiken

Mostră de înţelepciune:

„Exceptând detalii fine, ce țin de evoluția tehnologiei de înregistrare, cântecele lui Aiken puteau foarte bine să dateze și de prin 1987. Și nici măcar nu se ridică la cele mai înalte standarde de atunci. 

Sună mai de grabă ca niște compoziții de mâna a treia, uitate prin sertare de Michael Bolton sau Richard Marx, și găsite după ani de zile de niște șmecheri care le-au recondiționat pentru tânăra speranță Clay Aiken.”


Naştere: 

  • Clayton Holmes Grissom, 30 noiembrie 1978, Raleigh, North Carolina, SUA

Încadrare stilistică:


Colţul criticului de artă:

Un muzicant atipic pentru generația sa, Clay Aiken este un fel de Barry Manilow al secolului XXI, ce a răpit milioane de inimi de mamai nord-americane.

Aiken s-a consacrat în 2003, cu prilejul celui de al doilea sezon American Idol, când s-a clasat pe poziția secundă, dar și-a atras o bază colosală de fani. 

Până în prezent, prăfuitul “crooner” a vândut peste 5 milioane de unități. Această cifră l-a făcut al patrulea cel mai de succes concurent din istoria American Idol, după Carrie Underwood, Kelly Clarkson și Daughtry. 

Fanii devotați ai lui Aiken sunt supranumiți Claymates. Probabil că o bună parte dintre Claymates sunt de fapt cucoane cu vederi conservatoare. Adorația lor pare să fi rămas neclintită chiar și în momentul în care, după câțiva ani de carieră, idolul lor și-a mărturisit public orientarea sexuală. 

Viitorul superstar a venit pe lume în 1978, în Raleigh, North Carolina. La naștere l-a chemat Clayton Grissom, dar babacu-su s-a purtat atât de groaznic cu el, încât la 19 ani a decis să adopte numele Aiken, după familia maică-sii.

Mama și bunicii l-au crescut pe micuțul Clay în spiritul credinței baptiste. În vremea liceului, acesta a început să lucreze pentru organizația caritabilă YMCA, implicându-se în educația copiilor cu autism.

Clay și-a manifestat de timpuriu talentul muzical, ca membru în tot felul de coruri școlărești și bisericești și prin teatrele locale. Pe finele anilor ‘90 a cântat și cu o formație country, denumită Just by Chance.

La răscrucea dintre secole a tras niște casete și CD-uri demo, probabil în speranța că va convinge vreo casă de discuri. Nu s-a întâmplat nimic, până când băiatul s-a decis să meargă la preselecția American Idol.

Jurații l-au privit cam strâmb pe flăcăul lălâu din North Carolina, dar vocea lui răsunătoare și bine antrenată i-a convins să-l treacă în concurs. Mai înainte de asta însă, Aiken a fost dat pe mâna stiliștilor, care i-au aranjat oleacă freza și i-au dat jos ochelarii de tocilar demodat.

Junele sudist a răzbătut etapă după etapă până în finală, propulsat de fiecare dată la limită de voturile telespectatorilor. A fost înfrânt în cele din urmă de soulster-ul Ruben Studdard. Însă, în cele cinci luni cât a durat concursul, popularitatea lui a explodat la scara națională.

După succesul de la American Idol, Clay Aiken s-a pricopsit cu ditamai contractul la RCA Records. 

A debutat acolo în vara lui 2003, cu un single “double A-side”, ce conține melodiile This Is the Night și Bridge Over Troubled Water.

Acesta a intrat direct pe poziția no. 1 din Billboard Hot 100. Practic, se inversa ierarhia de la American Idol, pentru că single-ul de debut al lui Studdard, lansat în aceeași săptămână, s-a clasat pe poziția secundă.  

Cu vânzări de aproape 950.000 de exemplare, This Is the Night/Bridge Over Troubled Water a devenit hit-ul anului 2003 în Statele Unite. 

This is the Night este o baladă erotico-motivațională, scrisă special pentru Clay Aiken, după canoanele “adult contemporary” din anii ‘80. 

Celălalt A-side, Bridge Over Troubled Water, reprezintă o înregistrare live din finala American Idol, cu acompaniamentul unui cor de gospel. Originalul lui Simon & Garfunkel este absolut sublim, însă interpretarea lui Aiken mi se pare o calamitate.

Câteva luni mai târziu, răsfățatul mamailor a scos primul său album, botezat Measure of Man. Succesul avea să fie uriaș. 

Încă din prima săptămână s-au vândut 600.000 de exemplare, ce au asigurat încă odată intrarea pe primul loc la Billboard. După numai o lună, vânzările au sărit la impresionanta cifră de 2 milioane, confirmându-l pe Aiken ca vedetă a momentului.

Measure of a Man e un produs tipic de laborator, realizat după o rețetă îndelung verificată, cu contribuția a vreo două duzini “song doctors”. Stilistic, albumul se încadrează la categoria pop-rock lejer, presărat cu balade zaharisite. 

Exceptând detalii fine, ce țin de evoluția tehnologiei de înregistrare, cântecele lui Aiken puteau foarte bine să dateze și de prin 1987. Și nici măcar nu se ridică la cele mai înalte standarde de atunci. 

Sună mai degrabă ca niște compoziții de mâna a treia, uitate prin sertare de Michael Bolton sau Richard Marx, și găsite după ani de zile de niște șmecheri care le-au recondiționat pentru tânăra speranță Clay Aiken.

Singurul cântec care se distinge cumva este Invisible, un adevărat imn al stalker-ilor de pretutindeni. Nu cred că asta au avut autorii în cap, dar le-au ieșit niște versuri de-a dreptul înfiorătoare, care din gura lui Aiken par și mai groaznice. 

Cântărețul a început anul 2003 ca ilustru anonim și l-a terminat în culmea celebrități. Ca un bun samaritean ce este, odată devenit superstar și-a dus preocupările filantropice la un alt nivel.  

Încă din 2003 a pus bazele Bubel-Aiken Foundation, un proiect destinat sprijinirii copiilor cu dizabilități, rebotezat ulterior National Inclusion Project

Din anul următor a fost numit ambasador UNICEF, cu misiunea de a susține accesul la educație primară al copiilor din zonele defavorizate ale lumii. 

Tot în 2004 și-a publicat și autobiografia, Learning to Sing: Hearing the Music in Your Life, o bucurie uriașă pentru numeroșii lui fani.

În aceeași perioadă, Aiken a lovit puternic și pe partea muzicală, cu al doilea album al vieții, zis Merry Christmas with Love. Am fi trăit într-o lume mult mai bună dacă producția de muzică de Crăciun din State s-ar fi oprit imediat după epoca de apogeu a lui Bing Crosby și Frank Sinatra.

Dar mă îndoiesc că există vreun Claymate care să-mi împărtășească opinia. Ca dovadă, Merry Christmas with Love a atins poziția no. 4 la Billboard, cu vânzări de peste 1 milion de exemplare. 

Clay Aiken a revenit în 2006 cu A Thousand Different Words, un album alcătuit cu precădere din cover-uri după hituri sentimentale ale anilor ‘70-’90. Amicul Clay sună ca unul care a venit la karaoke să strice petrecerea cu interpretările lui super-corecte și ultra-profesioniste. 

A Thousand Different Words a ajuns până pe pe locul secund la Billboard, semn că fenomenul Claymates era încă foarte viu la trei ani după episodul American Idol.

În 2008, cântărețul a debutat pe Broadway, în musical-ul Spamalot, unde a jucat rolul lui Sir Robin. Din același an datează și On My Way Here, cel de al patrulea album al său, ajuns no. 4 în clasamentul Billboard 200.

On My Way Here cuprinde doar creații originale semnate de diverși specialiști în ale songwriting-ului pentru mase. Spre deosebire de albumele precedente, On My Way Here are ceva tușe de “modernitate”, pe modelul OneRepublic sau James Blunt. 

2008 a fost un an foarte plin și în viața personală a superstarului. În vară i s-a născut primul copil, conceput in vitro împreună cu sora faimosului producător David Foster.

La o lună după acest eveniment, Aiken a confirmat public ceea ce bănuia toată lumea, și anume că este gay.

Solistul s-a despărțit apoi de RCA și a trecut la Decca Records. Primul album scos acolo a fost Tried and True, din 2010.

Tried and True conține interpretări din repertoriul American Songbook, asortate cu ceva oldies din anii ‘60-’70. Când vine a doua oară să-ți strice petrecerea karaoke lași politețea și-l dai afară în șuturi. 

Se pare însă că baza de fani ai lui Aiken se cam subțiase în 2010, cel puțin dacă ne luăm după faptul că Tried and True n-a urcat mai sus de locul 9 la Billboard. Nu cred că atât din cauza coming out-ului, cât pentru că lumea începea să se plictisească de dizeurul prăfuit din naștere. 

După episodul Tried & True, Aiken a lăsat-o moale de tot cu înregistările. În următorul deceniu, nucleul fidel de Claymates a trebuit să se mulțumească doar cu niște apariții prin sitcomuri și musical-uri de provincie.

În 2012, vicecampionul de la American Idol a concurat și la The Celebrity Apprentice. Coincidență, a fost tot pe locul 2. Cică a participat la mizeria lui Trump ca să strângă bani pentru National Inclusion Project.

În vremea aparației la The Celebrity Apprentice a ieșit și un album, denumit Steadfast, care nu-i nimic altceva decât o reîmpachetare a lui Tried and True, cu câteva înregistrări noi, dar nesemnificative. 

Un an mai târziu, Aiken s-a jucat pe el însuși într-un episod din The Office. Oarecum învecinat cu realitatea, artistul s-a transpus în pielea de judecător al unui concurs de talente cântătoare.   

În 2014, răsfățatul mamailor s-a lansat și în domeniul politicii. A candidat pentru Congres din partea Partidului Democrat, dar n-a scăpat nici atunci de blestemul locului doi, pierzând în fața rivalului republican din North Carolina. 

Ca orientare politică, Aiken intră în categoria centriștilor radicali, aka tucani centriști. În 2016 l-a votat pentru Bernie la alegerile primare din Partidul Democrat. Însă a făcut asta cu scopul declarat de a stimula spiritul de competiție al lui madame Hillary, al cărei suporter declarat era.

Pentru 2020 a anunțat fără echivoc că îl susține pe Biden, fapt ce-mi provoacă jeturi multiple de vomă.

Pe partea de showbiz, Aiken s-a remarcat cel mai mult prin revenirea sa pe Broadway, de Crăciunul lui 2018. A fost o revenire sub semnul nostalgiei, într-un „two-men show” cu amicul Ruben Studdard.

Anul următor, cântărețul l-a jucat pe Teen Angel, într-o nouă producție a musical-ului Grease, pusă în scenă de un teatru din Pittsburgh.

La anul se va împlini un deceniu de când Clay Aiken n-a mai scos niciun album. O tăcere binevenită din partea unui cântător care de fapt n-avut nimic de zis, niciodată.


Referinţe bibliografice:

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.