Adult Jazz

Mostră de înţelepciune:

„Springful are un intro ritualic, ce pregăteşte terenul pentru o melodie fragilă şi visătoare. Spre jumătatea piesei, schimbările de ritm şi acordurile tăioase de chitară transmit o stare de agitaţie eliberatoare. Cică textul e inspirat de Siddharta lui Hesse.”


Locul de origine:

  • Leeds, West Yorkshire, Anglia

Perioada de activitate:

  • 2010-prezent

Încadrare stilistică:


Colţul criticului de artă:

Gata cu istoria antică, astăzi servim ceva proaspăt. Adult Jazz e un tânăr cvartet din Englitera,  ce ne surprinde cu nişte indie rock de mare rafinament artistic. Până acum n-au decât un singur album, Gist Is, scos în 2014, ce a cules nenumărate elogii.

Omuleţii, aflaţi încă în a treia decadă a vieţii lor, au crescut în lumea de după Radiohead, în care convenţiile pop au fost abolite, dar melodia a rămas regina. Gist Is poate nu e chiar acel album revoluţionar pe care-l tot aştepţi de ceva vreme, dar denotă un potenţial creativ deosebit, ce ne-ar putea furniza revelaţii uimitoare în deceniile ce vor urma.

Trei dintre membri formaţiei – Harry Burgess, Steven Wells şi Tim Slater – se trag din Guildford, un oraşel cu mai puţin de 10000 de locuitori, situat în sudul Angliei. Guildford i-a mai dat muzicii rock’n’roll şi pe The Stranglers sau pe Mike Rutherford (Genesis, Mike + Mechanics), între alţii.

Burgess, Wells şi Slater se cunoşteau din copilărie, fără să fie tocmai prieteni. Soarta i-a dus pe toţi la Universitatea Leeds, unde relaţiile dintre ei au devenit atât de aproapiate, încât şi-au făcut şi o trupă. Formula a fost completată de un alt june student, Tom Howe. Burgess deţine rolul de vocalist şi chitarist, în timp ce restul componenţilor nu au atribuţii fixe, alternând diverse instrumente.

Gaşca s-a închegat undeva pe la finele lui 2010 şi s-a apucat imediat să lucreze la un album. Întreg procesul a durat patru ani încheiaţi, fiindcă aşa şi-au dorit cei patru flăcăi. N-au căutat nici o casă de discuri, au decis să facă totul de capul lor, fără nici un fel de presiuni.

Au scris câteva cântece pe care le-au tot bibilit şi îmbunătăţit, până s-au simţit gata să iasă cu ele în lume. Trei veri la rând s-au deplasat undeva într-un sat din Scoţia, unde tatăl unui prieten de-al lor deţine un studio profesional. Acolo au finisat cu răbdare şi meticulozitate opusul botezat destul de pretenţios Gist Is.

Materialul a ieşit în august 2014, prin intermediul propriului label, Spare Thought. Deci au ars-o “do it yourself” până la capăt.

Nu ştiu cum au făcut, se pare că au avut nişte conexiuni importante, fiindcă Gist Is a fost recenzat de mai toate publicaţii muzicale online care contează în sfera indie: Pitchfork, Stereogum, Drowned in Sound, The Quietus, Paste, Consequence of Sound, Tiny Mix Tapes etc. De asemenea, NME, The Guardian, Q, Mojo, AllMusic, NPR Music au găsit de cuviinţă să se alăture în acest cor encomiastic.  

Interesant că majoritatea autorilor se întrec în a identifica influenţele din muzica Adult Jazz. Dacă aş face o monitorizare ar ieşi o listă destul de lungă, iar asta e de bun augur. Din punctul meu de vedere, când ascultătorii fac atâtea analogii, înseamnă că e vorba despre o creaţie într-adevăr originală.

În cronicile la Gist Is, cel mai adesea sunt menţionaţi alde Dirty Projectors, Grizzly Bear, Wild Beasts şi desigur Alt-J, ultimii proveniţi şi ei tot din Leeds. Membrii Adult Jazz au confirmat în interviuri afinităţile cu respectivii colegi de breaslă. Mai mult, au divulgat şi alte surse de inspiraţie. Spre exemplu, frontman-ul Harry Burgess recunoaşte că Van Morrison şi Joanna Newsom sunt cei care i-au marcat cel mai mult stilul de interpretare.

Fără îndoială, talentatul şi gingaşul Burgess constituie focusul întregului proiect Adult Jazz. Posesor al unei voci de o remarcabilă elasticitate, individul se joacă foarte frumos cu ea, trecând cu dibăcie de la tonalităţi calde de tenor la un falsetto de mare acurateţe.

În multe împrejurări nu ezită să introducă în schemă tot felul de artificii – incantaţii, murmure, gângureli, onomatopee – ce îi fac evoluţiile şi mai provocatoare. Frazările încârcate de emoţie ale lui Van Morrison sau experimentale vocale ale lui Björk, din epoca Medúlla, şi-au pus în mod evident amprenta asupra performanţelor lui Harry Burgess.

Cum spuneam, Harry cântă şi la chitară, pe care nu odată o foloseşte ca pe o prelungire a vocii. Şi cu instrumentul se exprimă la fel de polivalent, artistul pendulând cu naturaleţe între acorduri delicate, cu iz folkistic, şi sonorităţi mult mai incisive sau mai abstracte.

Tot el e responsabil şi de lirica trupei, una ambiţioasă, ce atinge subiecte precum moralitatea, spiritualitatea, comunicarea interumană. Nu tu sex, nu tu droguri, nu tu rock’n’roll!

Eh, ceva sex găsim totuşi, fiindcă Burgess nu se sfieşte să-şi manifeste identitatea gay. Lucru absolut minunat, ce-l poziţionează pe junele solist în completarea unui splendid şir de trubaduri alternativi, ca Jónsi, Antony sau Perfume Genius, ce au insuflat o sensibilitate aparte în muzica începutului de mileniu.

Atât l-am mai lăudat pe micuţul Harry, încât risc să minimizez contribuţia celorlalţi trei membri Adult Jazz. În mod cert, aceştia au participat din plin la definirea sound-ului formaţiei, unul surprinzător de elaborat şi matur pentru nişte flăcăi aparent necopţi.

Gist Is conţine nouă cântece, toate evitând cu obstinaţie tiparele cele mai răspândite. Orchestraţiile, dezvoltate judicios în jurul vocii lui Burgess, crează impresia de supleţe şi spaţialitate. Avem tot soiul de elemente de coloratură (sunete de brass, percuţii, claviaturi, samples & beats etc.), însă acestea sunt integrate discret în peisaj, fără să perturbeze atmosfera austeră şi contemplativă a albumului.

Track-ul de deschidere, Hum, începe cu psalmodierile lui Burgess, pe un fundal monoton de orgă. Muzica creşte gradat în intensitate şi complexitate, ilustrând perfect modul de operare al celor de la Adult Jazz.

Am Gone, cu tendinţele sale soul, denotă cel mai elocvent influenţa lui Van Morrison. Referindu-se la maniera în care Burgess îşi susţine scat-urile cu acorduri de chitară, cronicarul site-ului Pitchfork face o trimitere interesantă la marele jazzist George Benson.

Springful are un intro ritualic, ce pregăteşte terenul pentru o melodie fragilă şi visătoare. Spre jumătatea piesei, schimbările de ritm şi acordurile tăioase de chitară transmit o stare de agitaţie eliberatoare. Cică textul e inspirat de Siddharta lui Hesse.

Donne Tongue se referă la John Donne, poet englez din secolul al XVII-lea. Tensiunea îşi face simţită prezenţa de la bun început, urmând să capete accente deosebit de dramatice. Tobele impregnează un balans cutremurător, chitara are efectul unui sfredel, iar solistul cade pradă unui zbucium fără precedent.

Ambianţa se destinde brusc cu Pigeon Skulls, cea mai folkie repriză de pe album, străbătută de armonii suave de chitară rece, ritmuri rarefiate, o linie profundă de bass şi inserţii de violoncel, orgă sau marimba.

Cu o durată de aproape zece minute, Spook este cea mai lungă piesă de pe disc (marea majoritate se învârt pe la cinci minute). Avem de-a face cu o suită autentică, alcătuită din câteva secvenţe distincte.

Spook sintetizează întreaga viziune artistică a cvartetului. Incantaţiile pline de patos ale lui Burgess, pasajele de un lirism înduioşător, crescendourile spectaculoase, catalizate de răsunetul alămurilor, întregesc un tablou plin de vivacitate.

Idiot Mantra poate fi dacă vrei un Idioteque în versiune Adult Jazz. De remarcat verva lui Burgess, percuţiile incitante, efectele stereofonice şi punctuaţiile de sitar.

Be a Girl e singurul track concis de pe disc (două minute şi jumătate), însă concentrează multe dintre ingredientele sonore cu care formaţia ne-a obişnuit deja. Bonedigger încheie albumul cu o meditaţie asupra comuniunii dintre om şi câine, care mă face să rezonez într-un mod aparte, de când Bennie Bennie a intrat în viaţa mea.

Rămâne de văzut care va fi următoarea mişcare a celor de la Adult Jazz. Se vor lăsa ademeniţi de vreun label major şi vor juca după regulile consacrate ale showbiz-ului? Sau îşi vor prezerva în continuare libertatea creativă ce a permis gestaţia lentă a acestui material de debut? În orice caz, cu Gist Is şi-au ridicat foarte sus standardele, aşa că al doilea album va juca un rol crucial în destinul formaţiei.

Update:

Şi iată că în mai 2016 Adult Jazz a săvârşit şi “următoarea mişcare”. Aflaţi  de data asta sub oblăduirea unui label independent ultra-hip, Tri Angle, junii englezoi au realizat un mini-LP, botezat Earings Off!. Cu o durată de circa 25 de minute, Earings Off! conţine de fapt trei cântece propriu-zise şi patru interludii bizare până la inascultabil.

Dacă Gist Is a fost catalogat ca experimental, succesorul său împinge mult mai departe limitele sonice. Orchestraţiile sunt împănate cu tot felul de coarde şi alămuri, procesate din greu, în timp ce incantanţiile lui Burgess sunt multiplicate adesea, spre întregirea impresiei de stranietate. Parcă pe Earings Off!, Adult Jazz aduce puţin cu Animal Collective în faza lor primordială de sălbăticie.

Cel mai prietenos cântec de pe album este Eggshell, cu o melodie ceva mai cursivă, marcată de vibraţiile unui didgeridoo. Dacă te întrebi de mesajul şi rostul Earings Off!, Harry Burgess a compus un adevărat eseu filozofic, în care ne explică frumos despre identitatea de gen, declinul masculinităţii, autenticitate etc.

Pe mine mini-albumul m-a lăsat uşor nedumerit. Parcă aşteptam altceva de la Adult Jazz. Am aşa o bănuială că e doar aşa un “stop gap”, menit să temporizeze realizarea unei creaţii cu adevărat măreţe. 


Referinţe bibliografice:

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.