Ace Hood

Ace HoodMostră de înţelepciune:

„Ace Hood trăncăneşte despre aceleaşi subiecte tocite de toţi MC-ii ce se dau gangsta şi periculoşi. Ce barosan e el, cum s-a ridicat de jos, ce fază şmecheră e să vinzi droguri, ce dă bogăţii are şi cum babardeşte toate pizdele.”


Naştere:

  • Antoine McColister, 11 mai 1988, Port St. Lucie, Florida, SUA

Încadrare stilistică:


Colţul criticului de artă:

Vreme îndelungată Sudul a avut mai degrabă o poziţie marginală în cultura hip-hop. Situaţia s-a schimbat semnificativ de la începutul noului secol, topurile americane fiind invadate de legiuni întregi de rapper-i veniţi de după linia Mason-Dixon.

Din păcate, ceea ce se întâmplă nu prea are legătură cu ce era perceput anterior ca southern hip-hop. Nici urmă din creativitatea debordantă a celor de la Outkast şi nici din atitudinea pozitivă a celor de la Arrested Development. Nici măcar pornografia distractivă a celor de la 2 Live Crew nu-şi mai găseşte loc în peisaj.

Avem de-a face doar cu nişte cocliţi ce întruchipează toate clişeele triviale din mainstream-ul hip-hop modern. Şi nu ştiu de unde răsar unul câte unul, de parcă s-a dat drumul la un robinet de superstar-uri: Lil Wayne, Lil Jon, T.I., Ludacris, T-Pain, Young Jeezy, Rick Ross, Plies, Flo Rida…

Din filmul ăsta face parte şi subiectul articolului de faţă, un gherţoi mediocru ce-şi zice Ace Hood. E suficient să-i vezi mecla în fotografie şi deja bănuieşti ce-i poate capul. Iniţial se apucase de fotbal american, dar după ce şi-a bulit oasele s-a reprofilat pe rapping. De la vârsta de 19 ani a intrat sub aripa protectoare a lui DJ Khaled, un guru al scenei de hip-hop actuale din Florida. Cu ajutorul ăstuia şi-a scos până acum toate discurile şi a reuşit să acceadă în high life.

Ace Hood trăncăneşte despre aceleaşi subiecte tocite de toţi MC-ii ce se dau gangsta şi periculoşi. Ce barosan e el, cum s-a ridicat de jos, ce fază şmecheră e să vinzi droguri, ce dă bogăţii are şi cum babardeşte toate pizdele.

Spre finalul celui de al treilea album, Blood, Sweat & Tears (2008), se arată preocupat şi de alte aspecte, ca divinitatea sau mă-sa. Ăsta a fost şi primul lui material care a penetrat în Top 10, consfiinţindu-i statutul de nou star hip-hop mediocru. 

Nici ca sound, Ace Hood nu prea se distinge de pluton. Întâlneşti cam toate locurile comune din hip-hop-ul recent, cu împrumuturile de rigoare din R&B, pop şi EDM, plus nelipsitele inserţii de auto-tune. 

Bineînţeles, pe fiecare album îşi fac apariţia tone de „musafiri”, peste care dai pe mai toate producţiile de Top 40 ale genului. Mai toţi ăia pe care i-am înşirat mai sus la capitolul rapper-i sudişti se arătă rând pe rând la petrecere. Nu lipsesc nici crooner-ii gen Akon, Chris Brown, Lloyd etc. 

Totuşi, cel mai recent album al lui Ace Hood, Trials & Tribulations (2013), aduce un progres sensibil faţă de materialele anterioare. Chiar dacă gherţoiul are în mare cam aceleaşi preocupări, discursul e mai nuanţat, întâmplările sunt relatate un pic altfel.

După un moment de maximă bulangeală cocălărească (Bugatti), Ace Hood devine foarte contemplativ spre finalul albumului.

Momentul culminant e o odă închinată mă-sii care l-a făcut şi l-a crescut, ce beneficiază de un featuring de efect al divei soul Betty Wright. 

Trials & Tribulations se prezintă cu mult mai bine şi pe partea de muzică, deşi nu se compară cu realizările de vârf ale unora ca Jay-Z sau Kanye West. Deocamdată albumul ăsta e cel mai mare hit al carierei lui Ace Hood, atingând poziţia a 5-a în topul Billboard. Poate că ia şi el o pauză acum.


Referinţe bibliografice:

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.