The Acacia Strain

Mostră de înțelepciune:

„Bennett, un pulifric cu aspect fashioncore, screme cu aplomb despre cât de mult urăşte el tot ce mişcă şi ţine mereu să-ţi aducă aminte că într-o zi o să crăpi. De parcă ţi-ar trebui reminder pentru asta.”


Locul de origine:

  • Chicopee, Massachusetts, SUA

Perioada de activitate:

  • 2001-prezent

Încadrare stilistică:


Colţul criticului de artă:

Nu prea mă pricep la metale extreme, dar intuiţia îmi spune că şi dacă eşti metalist, nu prea merită să-ţi consumi timpul cu The Acacia Strain ăştia. Mai bine te întorci la discurile tale preferate cu Slayer, Sepultura, Pantera, Meshuggah, In Flames, Hatebreed şi alţi barosani consacraţi.

Pe de altă parte, din perspectiva unei noi generaţii de metalişti cu caş la gură, Acacia Strain sunt şi ei destul de consacraţi. Din 2002 încoace trupa a scos cinci albume de studio.

Al treilea, Continent (2008), a reuşit să penetreze în premieră la Billboard 200, până aproape de jumătatea ierarhiei. Următoarele două, Wormwood (2010) şi Death Is the Only Mortal (2012), au ieşit şi mai în faţă, pe poziţiile 67 şi respectiv 51. Death Is the Only Mortal e un titlu absolut mortal…

Dacă arunci o privire peste ediţiile Top 200 Billboard din ultimii ani vei fi uimit de câte trupe metal găseşti în diverse zone ale chart-ului. De circa un deceniu, în America se tot vorbeşte despre un nou val metal, ce tinde să fie un adevărat tsunami.

Presa de specialitate identifică sound-ul acestui început de secol drept „metalcore”. Este vorba de fapt despre o încrucişare între groove metal-ul nouăzecist, death-ul „melodic” suedez şi tradiţia hardcore punk. Când influenţa death e mai pronunţată, atunci avem de-a face cu subgenul „deathcore”. 

Pe aici tind să se încadreze şi numiţii Acacia Strain. Frontman-ul trupei, Vincent Bennett, a declarat cum că ei n-ar cânta aşa ceva: „deathcore is the new nu-metal. […] It sucks. And if anyone calls us ‘deathcore’ then I might do something very bad to them.”

În caz că mi-ar cere un sfat, cum să facă să nu mai zică lumea de ei că-s deathcore, eu i-aş propune să încerce să nu mai cânte deathcore. Fiindcă muzica lor abundă în clişee de tipul ăsta. Toate riff-urile şi formulele ritmice sunt de acolo, la fel şi vocea, textele, atitudinea, vestimentaţia.

Bennett, un pulifric cu aspect fashioncore, screme cu aplomb despre cât de mult urăşte el tot ce mişcă şi ţine mereu să-ţi aducă aminte că într-o zi o să crăpi. De parcă ţi-ar trebui reminder pentru asta. Bine, ăsta-i un loc comun nu numai în metalcore, ci şi în thrash-ul sau în death-ul pe stil vechi. Dacă te distrează aşa ceva, ce pot să spun, norocul tău… 

Update 1:

În 2014, The Acacia Strain a lansat Coma Witch, încă un album de deathcore obosit. Ceea ce nu înseamnă că a fost un insucces, ci dimpotrivă, a adus cea mai bună clasare în Billboard din istoria trupei (no. 31). Îţi dai seama ce vremuri trăim, dacă indivizi ca ăştia au ajuns o prezenţă comună în Top 40?

Update 2:

Acum, în 2017, constat că s-au întâmplat şi unele lucruri bune în ultimii ani. Spre exemplu, popularitatea metalcore-ului a scăzut dramatic.

Am urcat o privire în Billboard 200, ediţia din prima săptămână a lui iulie, şi am descoperit un singur album metalcore: Gravebloom (The Acacia Strain), aflat pe modesta poziţie no. 146. Totuşi, băieţii se ţin bine, date fiind noile împrejurări socio-culturale.

Cel mai strălucit moment de pe Gravebloom este un vers răstit de inegalabilul Bennett, pe track-ul Bitter Pill: „Everything I see, I kill”. Să te aud că mai comentezi ceva de Şatra Benz!


Referinţe bibliografice:

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.