Josh Abbott Band

Josh Abbott BandMostră de înţelepciune:

„Cu asemenea surse de inspiraţie, noul curent se vrea o revoltă împotriva direcţiei mainstream promovată de industria country music din Nashville, dar cel puţin la Josh Abbott Band se simte parcă şi o doză de zaharină îngurgitată accidental de prin zona aia.”


Locul de origine:

  • Lubbock, Texas, SUA

Perioada de activitate:

  • 2006-prezent

Încadrare stilistică:


Colţul criticului de artă:

Josh Abbott Band face parte dintr-un nou val de trupe country din Texas, ce-i mai include şi pe Randy Rogers Band sau pe Eli Young Band. Sound-ul acestora este o încrucişare între vechiul curent “outlaw” din anii ’70 şi tendinţele mai moderne definite ca “alt-country” sau “new traditional”, cărora li se adaugă şi o componentă rock destul de pronunţată.

Cu asemenea surse de inspiraţie, noul curent se vrea o revoltă împotriva direcţiei mainstream promovată de industria country music din Nashville, dar cel puţin la Josh Abbott Band se simte parcă şi o doză de zaharină îngurgitată accidental de prin zona aia. Versurile se referă cu predilecţie la viaţa cotidiană din Texas şi la condiţia americanului de rând în epoca actuală, cu porţia inevitabilă de clişee.

Din 2008 încoace, Josh Abbott Band are la activ trei albume, dintre care cel mai recent, Small Town Family Dream, a lovit puternic la scara naţională, aşa cum o atestă clasarea pe locul 15 în Top 200 Billboard.

Update 1:

În 2014, JAB a semnat cu Atlantic Records, unde a debutat cu EP-ul Tuesday Night, cel mai mainstream produs al formaţiei de până atunci. Colaborarea cu Atlantic a fost întreruptă curând după aceea, texanii revenind la statutul de artişti independenţi.

Al patrulea album, Front Row Seat, a ieşit pe piaţă spre finalul lui 2015. Acesta relatează povestea de amor a solistului Josh Abbott cu femeia de care divorţase recent. Albumul se vrea conceptual, fiind structurat aidoma unei piese de teatru în cinci acte. Desigur, fiecare act corespunde unei anumite etape a relaţiei.

Josh Abbott Band nu prea sparge canoanele atunci când transmite trăirile specifice amorului. Albumul începe glorios şi se termină dureros, prezentându-se ca o colecţie de country-rock energic şi balade nostalgice. Dacă n-ar exista vioara şi banjo-ul, Front Row Seat ar putea fi confundat cu orice disc pop-rock din epoca post-grunge.

În mod evident, Abbott şi ai lui nu şi-au propus să revoluţioneze muzica mileniului trei. Oamenii au vrut să spună o poveste de viaţă şi au făcut-o într-un mod destul de credibil. Spre exemplu, Wasn’t That Drunk chiar mi-a atins un pic coarda sensibilă.

Update 2:

Josh Abbott Band s-a întors în vara lui 2017, cu cel de al cincilea album, Until My Voice Goes Out. Aflăm noile povești, vesele și triste, din viața lui Josh. Country-rock-ul arhicunoscut este împănat de data asta cu coarde și alămuri, un artificiu ce funcționează destul de bine. Cu toate acestea, Until My Voice Goes Out a avut un impact sensibil mai scăzut față de precedentele albume, fiind doar no. 22 country și no. 141 pop.

Câteva luni mai târziu, formația a cântat în Las Vegas, pe scena festivalului Route 91 Harvest, devenit ținta unui mare masacru. Un fost entuziast al celui de al doilea amendament, chitaristul JAB Caleb Keeter s-a dezis de vechea lui credință, după ce a supraviețuit urgiei. Dar susținătorii NRA sunt încă mulți, mult prea mulți…


Referinţe bibliografice:

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.