Mindi Abair

MindiAbairMostră de înţelepciune:

„Dar să ştii că pentru mine aşa zisul smooth jazz nu este chiar o mare prăpastie (…). E drept că m-am pervertit grav în atâţia ani de ascultat muzici pretenţioase şi nu pot să zic că mă cuprinde orgasmul spiritual când aud chestii de genul. Dar încep să fiu mai înţelegător cu oamenii care vor să audă doar melodii ce curg lin în peisaj.”


Naştere: 

  • 31 mai 1969, St. Petersburg, Florida, SUA

Încadrare stilistică: 


Colţul criticului de artă:

Întruparea conceptului de M.I.L.F., Mindi Abair mai cântă şi la saxofon. Şi s-a instruit serios pentru asta, tocmai la colegiul Berklee. Poate şi din cauză că se vede în oglindă cum arată, nu a avut deloc tangenţă cu circuitul jazz de fiţe intelectuale, aşa ca s-a unduit de tânără cu saxofonul prin concerte de pop şi R&B, cu Gap Band, Mandy Moore, John Tesh, Teena Marie, ba chiar şi cu comediantul Adam Sandler. În perioada 1999-2001 a atins maximum de vizibilitate făcând turnee cu Backstreet Boys.

Cam tot de atunci a început să scoată discurile ei, pe care le-aş încadra în categoria fictivă über smooth jazz. Clar, îţi închipui acum că tocmai am spus ceva de căcat despre duduia Mindi Abair. Dar să ştii că pentru mine aşa zisul smooth jazz nu este chiar o mare prăpastie, după cum au impresia jazziştii subţiri, rockiştii extremi sau chiar şi rafinaţii pop-ului. E drept că m-am pervertit grav în atâţia ani de ascultat muzici pretenţioase şi nu pot să zic că mă cuprinde orgasmul spiritual când aud chestii de genul. Dar încep să fiu mai înţelegător cu oamenii care vor să audă doar melodii ce curg lin în peisaj.

Dacă ăsta îţi este mood-ul, păi Mindi Abair e highly recommended pentru discoteca ta. Mie chiar mi se pare chiar de bun simţ ce face, mai ales că îi lipseşte acel patetism zaharat al superstar-ului Kenny G. Dacă vrei să o compari cu Candy Dulfer, cea mai cunoscută saxofonistă din Europa, aici iese pe minus zic eu, olandeza fiind mult mai funky.

Apropo de asta, după vreo cinci albume de mare succes pe nişa de smooth jazz worldwide, Mindi Abair a încercat în 2010 şi altceva, cu un disc numit In Hi-Fi Stereo. Altceva, adică sonorităţi în stilul clasic de soul/funk din anii 60-70, dar reuşita zic că e discutabilă.

Altfel, milfa stă bine cu job-urile. Prin 2011 a apărut ca acompaniator al concurenţilor de la American Idol, unde i-a picat cu tronc lui Steven Tyler, aşa că după aia a luat-o în turneu cu Aerosmith. Mai nou a scos un disc împreună cu alţi doi saxofonişti d-ăştia de jazz neted, Dave Koz şi Gerald Albright, succesul fiind unul previzibil.

Update 1:

În mai 2014 gagica a scos un album nou, Wild Heart, care sună surprinzător de bine. Mindi a împins mai departe înclinaţiile R&B de pe In Hi-Fi Stereo, adăugând în context ceva mai multă forţă şi mai mult feeling. A rezultat un hibrid energic de soul, funk, jazz, blues şi rock, ce o scoate definitiv pe blonda saxofonistă din arealul placid al smooth jazz-ului. 

Milfa bagă cu abnegaţie la alto, tenor şi bariton, plus că are şi nişte intervenţii vocale cât se poate de convingătoare. Orchestraţiile sunt asezonate cu chitară electrică, orgă şi bucăţi funky de brass.

Wild Heart a căpătat greutate şi datorită contribuţiilor unor invitaţi barosani, cum sunt Steve Tyler, Booker T. Jones, Gregg Allman, Keb’ Mo’, Max Weinberg, Waddy Wachtel sau junele Trombone Shorty. Dealtfel Mindi se apropie acum destul mult de abordarea muzicală a celui din urmă.

Update 2:

Gagica pare foarte decisă s-o rupă cu bogatul ei trecut smooth jazz. În septembrie 2015 a lansat albumul Live in Seattle, înregistrat alături de The Boneshakers, un band de blues-rock năvalnic, în stilul lui Stevie Ray Vaughan.

Tonul altădată atât de delicat al saxului lui Abair a devenit acum suficient de aprig pentru a se lua la trântă cu decibelii revărsaţi de amicii de la Boneshakers. O transformare cel puţin interesantă a blondei suflătoare.

Vechii fani nu pot pretinde că n-au fost avertizaţi, fiindcă favorita lor şi-a schimbat gradat stilul, de la In Hi-Fi Stereo încoace. Live in Seattle a fost primit destul de bine de publicul cumpărător, intrând în Top 10 la secţiunea jazz din Billboard (cu toate că nu prea are de-a face cu jazz-ul).


Referinţe bibliografice:

Reclame

Un gând despre “Mindi Abair

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.