A

Mostră de înţelepciune:

„Deşi britanici, A n-au dat-o pe britpop, ci au ales s-o ardă în stil american. Ca referinţă ar fi Offspring, dar şi ceva cârlige melodice à la Blink-182. Pop-punk cum s-ar spune, sau faux punk cum ne avertizează oamenii serioşi. Totuşi, A sunt mult peste puzderia de trupe americane care au sufocat piaţa la începutul mileniului, emulându-i fără pic de fantezie pe Blink-182.”


Locul de origine:

  • Wrentham, Suffolk, Anglia

Perioade de activitate:

  • 1992-2005
  • 2008-prezent

Încadrare stilistică:


Colţul criticului de artă:

Au în componenţă trei fraţi, dintre care doi gemeni. Iniţial se numeau Grand Designs şi cântau rock progresiv. Dar probabil că la un moment dat şi-au dat seama că sunt cam anacronici pentru anii ’90 şi au început s-o dea pe un stil mai trendy.

Şi-au schimbat numele în A, cu scopul declarat de a deschide pe viitor toate enciclopediile muzicale. Însă imediat a înflorit net-ul şi le-a dat ţeapă, fiindcă ăia care au nume cu cifre în faţă sunt listaţi automat primii.

Deşi britanici, A n-au dat-o pe britpop, ci au ales s-o ardă în stil american. Ca referinţă ar fi Offspring, dar şi ceva cârlige melodice à la Blink-182. Pop-punk cum s-ar spune, sau faux punk, cum ne avertizează oamenii serioşi. Totuşi, A sunt mult peste puzderia de trupe americane care au sufocat piaţa la începutul mileniului, emulându-i fără pic de fantezie pe Blink-182. Asta şi fiindcă i-a dus capul să-şi creeze un stil mai divers.

Se vede clar că băieţii au aplecat din greu urechea şi la un Jane’s Addiction, spre exemplu (au o piesă care se cheamă Jason’s Addiction, Jason Perry fiind vocalul şi unul dintre cei doi gemeni). În plus, ca un mare expert ce te-ai născut, simţi ici şi colo influenţe din hard rock-ul clasic, din nu metal, din Muse, ba chiar şi din muzica electronică (mezinul Giles Perry se ocupă de keyboards şi sampler).

Cu tot potenţialul remarcabil, A au parte de un succes comercial limitat. Au ei un fanbase devotat în UK, Germania şi Japonia, dar nu prea au rupt topurile. O singură dată s-au pupat cu poziţii mai înalte, în 2002, când s-au căţărat în Top 10 din UK cu single-ul Nothing, care chiar merita să rupă discotecile rock worldwide. Nothing a târât după el şi albumul Hi-Fi Serious, al treilea din discografia trupei, până spre coada Topului 20.

Dar ascultând ce cântă A nu poţi să nu te miri de ce n-au rupt fâşul mai vârtos. Poate de vină a fost şi tergiversarea apariţiei albumului patru, care a ajuns pe rafturi abia în 2005, când rochiştii englezoi, prinşi în alte filme, uitaseră ce bine au făcut headbang pe Nothing.

Probabil că marea greşeală strategică pe care au făcut-o A este că nu şi-au luat catrafusele din vreme ca să se mute în California. Acolo ar fi fost un sol mai fertil pentru ce prestează ei. Cine ştie, poate ar fi avut aceiaşi soartă ca Deep Purple, care în prima fază a carierei au ajuns mari în State, deşi acasă îi cunoştea doar mama lor.

Cu toate ăstea, cred că flăcăii din A nu au viaţă chiar nasoală în show-biz. Jason Perry şi-a pus talentul de compozitor în slujba unor piţiflenderi gen McFly şi Matt Willis (ex-Busted). Adam Perry (bateristul, geamănul lui Jason) şi Daniel Carter (basistul) cântă de câţiva ani şi cu pişăcioşii de la Bloodhound Gang (Carter ţine însă chitara acolo, nu bass-ul ca la A).

Amicul Carter, mai metalo-hardcorist de felul lui, face o emisiune de genul ăsta la BBC Radio 1. Ocazional a cântat sau mai cântă prin band-uri ca HexesKrokodil sau The Lucky Nine.


Referinţe bibliografice:

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.